Επαγγελματικές Προοπτικές

Επαγγελματικές προοπτικές

Οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων έχουν τις εξής εναλλακτικές προοπτικές:

  • Απευθείας ένταξη στην αγορά εργασίας.
  • Φοίτηση στο προαιρετικό μεταλυκειακό έτος – τάξη μαθητείας που δίνει τη δυνατότητα για ασφαλή ένταξη σε πραγματικό εργασιακό περιβάλλον υπό τη εποπτεία του σχολείου (με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, μισθό στο 75% του κατώτατου μισθού και ασφάλιση) και συμπληρωματική εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο.
  • Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση (Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι.), σε Σχολές και Τμήματα αντίστοιχα ή συναφή με τους τομείς αποφοίτησης μέσω Ειδικών Πανελλαδικών Εξετάσεων σε 4 μαθήματα της Γ΄ τάξης (Νέα Ελληνικά, Μαθηματικά και δυο μαθήματα ειδικότητας) καθώς και σε Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, Αστυφυλάκων, Πυροσβεστικής και Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Η εισαγωγή των αποφοίτων ΕΠΑ.Λ. γίνεται σε ειδικό ποσοστό θέσεων επί του συνολικού ποσοστού εισακτέων, που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
  • Συνέχιση σπουδών στα Ι.Ε.Κ. με φοίτηση 3 εξαμήνων στην ίδια ειδικότητα ή 5 εξαμήνων για την απόκτηση νέας ειδικότητας και εν συνεχεία με εξετάσεις πιστοποίησης δίνεται η δυνατότητα απόκτησης πτυχίου επιπέδου 5.
  • Επανεγγραφή στην Γ΄ Τάξη του ΕΠΑ.Λ. για την απόκτηση και 2ης ειδικότητας του Τομέα που έχει αποφοιτήσει ή στη Β’ Τάξη για ειδικότητα άλλου τομέα, παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας (23 ώρες).

Ιστότοπος ΕΠΑ.Λ. Σπάρτης